2024/25 m. La Liga: formatas, tvarkaraštis, komandos ir svarbiausi žaidėjai

2024-25 m. „La Liga“ jau čia – nuo 2024 m. rugpjūčio iki 2025 m. gegužės viena įdomiausių pasaulio futbolo lygų prikaustys viso pasaulio dėmesį.

Dvi didžiausios pasaulio futbolo komandos – Madrido „Real“ ir Barselonos „FC Barcelona“ – yra „La Liga“ lyderės ir vėl bus favoritės iškovoti šlovę Ispanijos aukščiausioje lygoje. Tokios superžvaigždės kaip Kylian Mbappé, Vinícius Junior, Robert Lewandowski ir paauglys Lamine Yamal atiduos visas jėgas, kad iškovotų pergalę neabejotinai didžiausioje futbolo pasaulio konkurencijoje.

Tačiau „La Liga“ – tai ne tik geriausios komandos. Madrido „Atlético“ išleido daug pinigų, bandydamas sugriauti vakarėlį viršūnėje, o tokios komandos kaip „Sevilla“ ir „Valencia“ norės atsitiesti po nuviliančio žaidimo praėjusį sezoną.

Formatas

La Liga formatas kaip ir visada įprastas dvigubo rato varžybų formatas. Per sezoną, kuris trunka nuo rugpjūčio iki gegužės, kiekvienas klubas su kiekvienu lygos kitu klubu žaidžia du kartus – vieną kartą namuose ir vieną kartą išvykoje – iš viso 38 rungtynes.

Už pergalę komandos gauna tris taškus, už lygiąsias – vieną tašką, o už pralaimėjimą taškų negauna.

Tvarkaraštis

Liepos 1 d. – rugsėjo 1 d. – vasaros perėjimų langas

Rugpjūčio 18 d. – „La Liga“ čempionato pradžia

Spalio 27 d. – „El Clasico“: „Barcelona“ – „Real“

Spalio 30 d. „Copa del Rey“ pirmas etapas

Gruodžio 4 d. „Copa del Rey“ antras etapas

16 „LaLiga“ komandų pateks į 2024/25 m. „Copa del Rey“ pirmojo etapo varžybas. Šiame etape paprastai būna nedaug sukrėtimų, tačiau mažų Ispanijos klubų sirgaliams tai ypatingas vakaras, nes jie galės stebėti, kaip jų komandos susiduria su tokiomis komandomis kaip „Sevilla“, „Real Betis“, „Athletic Club“ ir „Real Sociedad“.

Sausio 6 – 31 d. – žiemos perėjimų langas

Sausio 4-5 d. – „Copa del Rey“ atkrintamųjų etapas

Sausio 15 d. – „Copa del Rey“ atkrintamųjų etapas

Vasario 5 d. – „Copa del Rey“ ketvirtfinalio etapas

Vasario 5 d. – „Copa del Rey“ pusfinalis

Balandžio 2 d. – „Copa del Rey“ pusfinalis

Balandžio 26 d. – „Copa del Rey“ finalas

Gegužės 11 d. – „El Clásico“: Madrido „Real“  – „Barcelona“

Gegužės 24-25 d. – „La Liga“ finalinis savaitgalis

Pagrindinės pretendentės į La Liga titulą

„Barcelona“

Kaip įprasta, „Barcelona“ sieks visų didžiųjų prizų ir norės atimti La Liga karūną iš Madrido „Real“. „Barcelona“ puikiai žino, koks tvarkaraštis jų laukia šį sezoną, ir tikisi, kad jiems pavyks jį įveikti ir sezoną užbaigti kaip čempionams. Taip pat prie komandos prisijungė jaunieji talentai L. Yamal ir D. Olmo.

Pau Victoras – jaunas „Barcelona“ vadovas Hansi Flickas pasirinko jauną puolėją kaip atsarginį variantą paskutiniame trečiajame kėlinyje. Jis sieks padaryti įspūdį naujajam treneriui ir užsitikrinti nuolatinę vietą pirmojoje komandoje.

„Barcelona“ išleido pinigų už ispanų puolėją D. Olmo ir tikisi, kad netrukus pavyks išspręsti su žaidėjo registracija susijusias problemas.

Madrido „Real“

Madrido „Real“ ir Barselonos „FC Barcelona“ komandos devynis iš dešimties pastarųjų „La Liga“ sezonų baigė pirmas, ir mažai kas rodo, kad šiemet ši tendencija pasikeis.

Tačiau „los Blancos“ baigė ilgai lauktą Prancūzijos superžvaigždės Kyliano Mbappé prisijungimą prie jau ir taip neįtikėtinai talentingos priekinės linijos, todėl vadovo Carlo Ancelotti komanda yra tvirtas favoritas apginti praėjusių metų titulą. Naujojo trenerio Hanso Flicko vadovaujama „Barca“ tikėsis, kad Ispanijos rinktinės puolėjas Dani Olmo bus pakankamas pastiprinimas, kad sugrįžtų į lentelės viršūnę.

Madrido „Atletico“

Antroji sostinės komanda, Madrido „Atlético“, po 2023-24 m. sezono tikrai nėra itin patenkinta. Buvo tikimasi, kad blogiausiu atveju komanda finišuos trejetuke, tačiau „Atlético“ smuktelėjo į ketvirtąją vietą, nusileidusi netikėtumui „Girona“. Galiausiai Madrido „Real“ 19 taškų aplenkė savo miesto varžovą.

Į tai „Atlético“ atsakė agresyviais vasaros perėjimais. Argentinos žvaigždė Juliánas Álvarezas buvo pritrauktas pagal 83 mln. dolerių vertės sandorį su „Manchester City“, o tikslinis puolėjas Alexanderis Sørlothas (35 mln. dolerių) ir gynėjas Robinas Le Normandas (38 mln. dolerių) taip pat yra svarbūs papildymai.

Vadovui Diego Simeone teks ne tik pagerinti savo komandos rezultatus, bet ir realiai mesti iššūkį „La Liga“ ir Čempionų lygos lyderiams.